
O boabă de cafea este o sămânță a plantei Coffea și sursa de cafea. Este drupa din interiorul fructului roșu sau purpuriu denumit adesea cireș. La fel ca și cireșele obișnuite, fructele de cafea sunt și un așa-numit fruct de piatră. Fructele – cireșele de cafea sau fructele de cafea – conțin cel mai adesea două drupe cu laturile lor plate. Un procent mic de cireșe conține o singură sămânță, în loc de cele două obișnuite. Boabele cu o singură sămânță reprezintă aproximativ 10 și 15% din total și este o credință destul de comună (totuși neprobată științific) că au mai multă aromă decât boabele de cafea normale. La fel ca nucile din Brazilia (o sămânță) și orezul alb, boabele de cafea constă în mare parte din endosperm.
Cele mai importante două soiuri de plante de cafea sunt Arabica și Robusta; ~60% din cafeaua produsă în întreaga lume este Arabica și ~40% este Robusta. Boabele Arabica constă din 0,8–1,4% cofeină și boabele Robusta constă din 1,7–4% cofeină. Deoarece cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, boabele de cafea reprezintă o cultură majoră de numerar și un produs important la export, reprezentând peste 50% din veniturile obținute din valutele națiunilor în curs de dezvoltare.
Despre cafeaua Arabica
Cafeaua Arabica este cel mai răspândit soi de cafea la nivel global, atât ca suprafață cultivată, cât și ca producție și consum. Aproape 60% dintre culturi sunt reprezentate de cafeaua Arabica. Acesta a fost tipul de boabe care a dat startul întregii povești a cafelei în Etiopia și care crește cel mai bine la altitudini mai mari. Numele de „Arabica” vine de la locul unde a fost cultivată pe terenuri extinse, în Peninsula Arabică. Este însă astăzi răspândită în toate regiunile cultivatoare de cafea.
Este un soi cu o aromă bogată, complexă, care se dezvăluie în straturi, și cu un conținut moderat de cofeină. Se consumă ca atare sau în amestecuri cu Robusta. Modul de prăjire și de râșnire determină și cele mai potrivite metode de preparare, la ibric, la filtru, espresso sau cold brew.
Recomandarile noastre:
Cafea 100%Arabica:
Produse recomandate
-
Davidoff Rich Aroma, Cafea boabe, 1 kg
111,99 lei cu TVA -
Lavazza Qualita Oro, 100% Arabica, Cafea boabe, 1 kg
109,99 lei cu TVA
Despre cafeaua Robusta
Cafeaua Robusta este al doilea soi cultivat în lume, suprafața culturilor ajungând până la 40% din totalul terenurilor, pe plan mondial. Este un soi mai rezistent, care se dezvoltă foarte bine și în zonele joase și este mai greu atacat de boli și dăunători. Boabele obținute sunt mai mici, mai bogate în cofeină, au un gust mai amar și o culoare închisă.
Robusta se consumă rar simplă, însă dă echilibru unor amestecuri din care se obține un espresso bogat, cu gust intens și aromat, alături de Arabica. Numele de „Robusta” vine tocmai de la vigoarea și rezistența arborilor de cafea din acest soi.
Cafea Robusta
Produse recomandate
-
Eduscho Family, Cafea boabe, 1 kg
73,49 lei cu TVA -
Fortuna Crema, Cafea boabe, 1 Kg
69,99 lei cu TVA -
Lavazza Expert Gusto Forte, Cafea boabe, 1 kg
79,99 lei cu TVA
Concluzii
Atunci când alegi între cafeaua Arabica și Robusta, intri într-o lume a aromelor și caracteristicilor distincte, fiecare cu farmecul său unic. Arabica seduce prin complexitatea notelor sale fructate și aroma de ciocolată, fiind ideală pentru băuturile delicate, în timp ce Robusta impresionează prin intensitatea și tăria sa, desăvârșită într-un espresso energizant. Amestecurile de top, precum cele oferite de Tchibo, combină armonios aceste calități, demonstrând că fiecare tip de cafea are locul său în ceașca perfectă. Descoperă savoarea care te reprezintă și bucură-te de o experiență personalizată, potrivită gusturilor tale!
2025
- 147
- 0





